Beste films over ruimtereizen

Hier verzamelen we de beste films over de reizen van de mensheid in de ruimte.

Mensen hebben al lang naar de sterren gekeken en de ruimte willen verkennen, dus het is geen verrassing dat er door de jaren heen veel sciencefiction-films zijn gemaakt. Hier zijn onze favorieten.

7. The Martian

In de film The Martian raakt astronaut Mark Watney (Matt Damon) gestrand op Mars. We volgen zowel zijn eigen ervaringen op een verlaten planeet als het intensieve werk van zijn collega's om hem te redden, zelfs als de missie ogenschijnlijk onmogelijk lijkt.

De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van schrijver Andy Weir, en hoewel ik van mening ben dat de film niet helemaal zo goed is als het boek, is het zeker een bezienswaardig sciencefiction-avontuur, geregisseerd door Ridley Scott.

6. Sunshine

Een van mijn absolute favoriete films is Sunshine van Danny Boyle, die zich afspeelt in de toekomst waarin de zon veel zwakker begint te worden en de mensheid dreigt uit te sterven. Om dit op te lossen gaat een groep astronauten naar de zon om een zeer grote atoombom te laten ontploffen - een daad die misschien niet overtuigt, maar de film zelf is prachtig gemaakt.

Bovendien zitten er veel goede acteurs in de film; de bemanning bestaat onder andere uit Cillian Murphy, Cliff Curtis, Rose Byrne, Hiroyuki Sanada, Michelle Yeoh, Chris Evans en Benedict Wong. Een groot nadeel is dat de film aan het einde een beetje uit de bocht vliegt en meer een horrorfilm dan een sciencefictionfilm wordt, maar desondanks is het een zeer goede film.

5. Apollo 13

In 1995 werd een van de beste ruimtefilms ooit uitgebracht; de dramatisering van de mislukte maanlanding van Apollo 13.

Wat Apollo 13 extra speciaal maakt, is het feit dat ze echt gewichtloos zijn; omdat er destijds niet genoeg goede digitale effecten waren, werd het probleem opgelost door de film op te nemen in NASA's "vomit comet", waar je echt gewichtloos bent. Alle scènes met gewichtloosheid zijn dus echt opgenomen, precies zoals je ze ziet.

4. First Man

Na het succes van La La Land werd regisseur Damien Chazelle gevraagd of hij een film wilde maken over het Amerikaanse ruimteprogramma, dat in 2019 zijn succesvolle maanlanding vierde.

Het resultaat is de Neil Armstrong-biografie First Man met Ryan Gosling in de hoofdrol als de beroemde astronaut, en het is een zeer interessante film die zowel hun tegenslagen als successen belicht.

3. 2001: A Space Odyssey

Van Stanley Kubrick komt de meest bekende ruimtefilm aller tijden; 2001: Een zwerftocht in de ruimte. Hier gaat Dr. Dave Bowman (Keir Dullea) op een mysterieuze missie de ruimte in, en naarmate de missie vordert begint het ruimteschip's computer HAL zich steeds vreemder te gedragen.

2001: Een zwerftocht in de ruimte is een grandioze film over ruimtereizen en de mensheid, maar (zoals gewoonlijk) past Kubricks speciale stijl niet bij alle filmliefhebbers. Als je echter van films over de ruimte houdt, moet je het op zijn minst een kans geven.

2. Gravity

Als het gaat om film als ambacht, zijn er maar weinig die Alfonso Cuaron kunnen overtreffen. Hij heeft moderne klassiekers zoals Children of Men, Harry Potter and the Prisoner of Azkaban en nu zijn meest recente film Roma op zijn naam staan, en zelfs Gravity is een film die niet veel andere regisseurs hadden kunnen maken.

Met Gravity gaat hij nog een stap verder en geeft ons een ruimtefilm zonder enige montage, waarin we Sandra Bullock volgen die moet ontsnappen van een vernietigd ruimtevaartuig naar verschillende ruimtestations die in een baan om onze planeet draaien.

1. Interstellar

Na het voltooien van de Dark Knight-trilogie begaf Christopher Nolan zich in 2014 de ruimte in met de succesvolle film Interstellar. Met Matthew McConaughey in de hoofdrol worden vreemde werelden verkend op zoek naar een planeet waar de mensheid kan overleven wanneer de aarde op het punt staat te vergaan.

Zowel de filmfotografie van de Zweeds/Nederlandse Hoyte van Hoytema als de muziek van Hans Zimmer tillen de film naar een niveau dat moeilijk te evenaren is door andere ruimtefilms, naar mijn mening. Een meesterwerk over zowel het gezin, de mensheid als de mogelijkheden van de mens om de ruimte te verkennen.


Dit artikel gaat over

Geschreven door
Hannah Steen

Opmerkingen

Nog geen reacties.

    Commentaar dit artikel