De beste found footage films

Een van de populairste technieken voor het maken van horrorfilms heet found footage - hier zijn onze favorieten!

Wat is "Found Footage"?

Laten we bij het begin beginnen - wat betekent found footage? Het succes van The Blair Witch Project leidde al in 1999 tot het maken van found footage films, d.w.z. films die doen alsof het materiaal is gevonden na een voor het publiek onbekende gebeurtenis, met steeds grotere budgetten.

De filmmakers beseften gewoon dat het een zeer effectieve manier was om vooral horrorfilms op te nemen, omdat ze authentieker aanvoelden en er veel nieuwe manieren ontstonden om het publiek bang te maken.

En door te doen alsof de film "gevonden" is, wordt het vaak goedkoper om de films te maken, omdat het de bedoeling is er een beetje amateuristisch uit te zien - en zo zouden veel filmmakers relatief gemakkelijk griezelfilms kunnen maken met goedkopere camera's.

Beste found footage films

7. De ontvoering van Deborah Logan

Films over demonen die het lichaam van mensen overnemen zijn niets ongewoons als het gaat om horrorfilms, maar in The Taking of Deborah Logan wordt dit gedaan als een found footage film, wat heel passend blijkt te zijn. De film gaat over een filmploeg die samen met haar dochter Deborah's voortschrijdende Alzheimer documenteert - maar ze ontdekken al snel dat er echt iets anders aan de hand is.

Het lijkt niet alleen de ziekte van Alzheimer te zijn… Deborah Logan.

Wat de film onderscheidt is dat de acteur die Deborah Logan speelt, Jill Larson, verrassend goed is en snel van zorgzame oude dame naar angstaanjagend monster gaat. Tegen het einde van de film krijgen we enkele echt grafische scènes te zien, dus wees voorzichtig als je weet dat je gevoelig bent.

6. Creep

In Creep wil Joseph (Mark Duplass), die aan hersenkanker lijdt, zijn laatste dagen laten documenteren door filmmaker Aaron (Patrick Brice). In een film die vrij luchtig begint, wordt al snel duidelijk dat er iets niet helemaal klopt - en wat begint als een klusje verandert in een gevecht om te overleven voor onze hoofdpersoon Aaron.

Hoofdpersoon en scenarioschrijver Mark Duplass in Creep.

Creep is geschreven, gefilmd en geacteerd door de twee hoofdpersonen, en is het echte bewijs dat je zonder filmbudget een goede horrorfilm over dit thema kunt maken. Indrukwekkend, al is het misschien niet voor iedereen weggelegd.

5. As Above, So below

In As Above, So Below volgen we een groep archeologen die de catacomben onder de straten van Parijs verkennen op zoek naar de "Steen der Wijzen" van Nicolas Flamel, die gewone metalen in goud zou kunnen veranderen.

Archeologen Scarlett en George verkennen de catacomben van Parijs in As Above, So Below.

Eenmaal in de catacomben blijkt natuurlijk dat ze niet meer alleen zijn, en de groep begint al snel te twijfelen aan wat echt is. Een meeslepende horrorfilm die het found footage concept op een uitstekende manier uitwisselt.

4. Hell House LLC

Hell House LLC gaat over een groep mensen die hun eigen "spookhuis" attractie willen maken, het "griezelhuis". Helaas blijkt het huis een zeer duistere geschiedenis te hebben en beginnen er vreemde dingen te gebeuren. Vijf jaar na een incident waarbij vijftien mensen in het huis werden vermoord, bezoekt een documentaireploeg het huis opnieuw en interviewt de overlevenden.

De kinderen proberen hun eigen "griezelhuis" attractie te maken in Hell House LLC.

In deze film zijn clips uit de documentaire gemixt met clips uit de eigen "gevonden" film van de slachtoffers; echt effectief voor de sfeer, en houdt je geïnteresseerd gedurende de hele film.

3. Blair Witch Project

De film The Blair Witch Project gaat over drie jonge mensen die naar een klein stadje in de VS reizen om meer informatie te vinden over de mythische moordenaar Blair Witch. Dit werd gepromoot als een waar gebeurd verhaal toen de film uitkwam en er werd ook gezegd dat de personages in de film in het echt waren verdwenen. Dit was natuurlijk niet waar, maar blies het concept leven in en maakte de mensen des te banger door wat ze op het scherm zagen.

Een klassieke scène uit The Blair Witch Project.

Hoewel The Blair Witch Project misschien niet zo opvalt in vergelijking met veel andere moderne films over hetzelfde thema, denk ik dat het zonder twijfel een bronzen medaille verdient, juist omdat het het hele found footage-genre tot leven bracht. Wie deze film in de bioscoop heeft gezien, begrijpt hoe angstaanjagend found footage films kunnen zijn, mits goed in de markt gezet en gemonteerd.

2. Cloverfield

In Cloverfield volgen we een groep tieners in New York die een feestje hebben wanneer de stad wordt overvallen door een gigantisch monster en moeten ontsnappen om te overleven. Dit is een speciaal soort found footage film omdat het veel speciale effecten heeft, maar het is nog steeds echt onderhoudend en heeft een aantal echt harde scènes.

Een van de hoofdpersonen in Cloverfield met vechtende soldaten op straat.

Cloverfield is een nogal uitbundige Hollywoodfilm, hoewel het ogenschijnlijk een found footage film is zoals zijn concurrenten op deze lijst, en dus is dit een beetje een hybride - deels echte blockbuster, deels klassieke found footage film met monsters in donkere gangen. De regisseur van de film is Matt Reeves, die als laatste The Batman maakte en daarvoor War for the Planet of the Apes en Let Me In.

1. Rec

De eerste is de Spaanse horrorfilm [Rec], die een journalist volgt die een flatgebouw bezoekt waar een soort infectie is uitgebroken - waardoor de bewoners in zombies veranderen. Het huis wordt snel door de stad ingesloten, waardoor de journalist en de fotograaf (wiens film we te zien krijgen) binnen vast komen te zitten.

We volgen journaliste Ángela in de Spaanse horrorfilm Rec.

Wat [Rec] zo effectief maakt, is dat het heel goed gedaan is, en het feit dat de camera wordt gebruikt als een manier voor de personages om te zien wat er in kamers is waar ze misschien niet in durven gaan - dus ze doen de camera omhoog in plaats van naar het scherm te kijken. Dat wil zeggen, wij kijkers zijn degenen die het eerst in enge situaties terechtkomen; een heel goede manier om de angst en kwetsbaarheid van een huis vol bloeddorstige zombies te benadrukken.

De film is ook opnieuw gemaakt als een Amerikaanse horrorfilm over hetzelfde thema, met Jennifer Carpenter (Dexter) in de hoofdrol - bezoek Quarantine voor meer informatie.


Dit artikel gaat over

Geschreven door
Denis Groeneveld

Opmerkingen

Nog geen reacties.

    Commentaar dit artikel