Recensie: 1899

Hoe goed is de veelbesproken thrillerserie 1899?

Seriemakers Jantje Friese en Baran bo Odar zijn terug na de grote hit Dark — hier is onze recensie van de Netflix-serie 1899.

Actie

De serie 1899 speelt zich af in 1899 aan boord van een passagiersschip van Londen naar New York. Midden op de Atlantische Oceaan wordt een noodsignaal gesignaleerd van het eerder verloren gegane zusterschip en de kapitein besluit snel te proberen de bemanning te redden.

De passagiers aan boord van het schip willen echter niet van hun koers afwijken om andere passagiers te redden, want al snel blijkt dat ze allemaal geheimen verbergen - de een nog duisterder dan de ander. Moeten ze riskeren dat hun geheimen worden onthuld als de route een reddingsmissie wordt?

Indrukwekkende breedte

Er is geen twijfel over mogelijk dat het project 1899 zeer ambitieus is, met alle verschillende etnische groepen die hun respectieve moedertaal spreken - we horen Italiaans, Deens, Japans en Duits om er maar een paar te noemen, en het is een indrukwekkend detail dat de serie dit al vanaf de start doet.

Het ensemble in 1899 samen met de stripmakers Jantje Friese en Baran Bo Odar.

Naar het einde toe wordt deze breedte echter ook een van de zwakke punten, omdat steeds weer hetzelfde concept wordt gedraaid waarbij personages elkaar op een dieper niveau begrijpen ondanks flinke taalbarrières. Eerst was het cool, maar het wordt steeds vreemder naarmate het vaker wordt vertoond.

Het idee van een groot ensemble van personages die allemaal een duister verleden hebben doet denken aan Lost; het is eigenlijk heel spannend om de achtergronden van de verschillende personages en hun verschillende oorsprong te zien. Maar het wordt niet genoeg verkend om echt de moeite waard te zijn.

Review

Aangezien Dark een van de beste series is die ik heb gezien, had ik natuurlijk vrij hoge verwachtingen van hun nieuwe project 1899, en ik denk dat het in één opzicht voldoet; het is erg sfeervol, erg ambitieus en veel beter dan veel andere nieuwe series op dit moment.

Het lijdt echter aan het gebruikelijke Netflix-syndroom om de serie veel te lang te rekken voor wat redelijk is - 1899 had gemakkelijk twee afleveringen korter kunnen zijn en een sneller tempo kunnen hebben, wat iedereen ten goede zou zijn gekomen, behalve Netflix.

Uiteindelijk heeft het niet veel te vertellen, is het niet erg spannend of eng, en zoals ik al zei, is het veel te traag voor het verhaal dat het wil vertellen.

Serie gecanceld

Netflix kondigde onlangs aan dat ze de serie na het eerste seizoen schrappen. Blijkbaar was het duur om te filmen en bracht het blijkbaar niet het succes waar Netflix op gehoopt had. Hoewel ik het eerste seizoen niet geweldig vond, ben ik toch een beetje teleurgesteld; ik had hier graag meer van gezien om te zien waar het verhaal ons gebracht had.

De Dark-serie is een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in 1899.

Toch raad ik iedereen die 1899 leuk vond of nieuwsgierig is naar de serie aan om de vorige serie van de makers te bekijken, die ook op Netflix te zien is; Dark - een serie over tijdreizen die een van de gaafste series is die ik heb gezien.

De goede

  •   Atmosferisch
  •   Spännande mysterie

De slechte

  •   De serie is te traag
  •   Anti-climax einde

Scoren

1899 krijgt een 6 van de 10.

Overzicht

1899 is een sfeervolle serie die helaas te traag verloopt en uiteindelijk te weinig te vertellen heeft. Het is echter ongelooflijk ambitieus en toont eens te meer aan dat de makers van de serie onmiskenbaar het vak van het creëren van mysterie en spanning beheersen.


Dit artikel gaat over

Geschreven door
Denis Groeneveld

Opmerkingen

Nog geen reacties.

    Commentaar dit artikel