Recensie: Arcane (Seizoen 1)

De Netflix-serie Arcane heeft net een Emmy gewonnen voor Beste Animatieserie - hier is onze recensie van het eerste seizoen.

Arcane won onlangs als eerste gestreamde animatieserie ooit de Emmy award voor Beste Animatieserie van het Jaar, wat me natuurlijk nieuwsgierig maakte naar wat de serie was - ook al had ik het spel waarop het gebaseerd is, League of Legends, niet gespeeld.

Overzicht

De plot van Arcane draait om twee broers en zussen, Violet en Powder, die in de stad Zaun wonen - een smerige sloppenwijk met hoge misdaadcijfers en een uitgehongerde bevolking, gelegen onder de "echte" stad Piltover. Op jonge leeftijd verliezen de broers en zussen hun ouders en worden ze aan hun lot overgelaten.

De broers en zussen Vi en Powder kijken uit over Piltover - "op een dag zullen ze ons respecteren."

Voor de broers en zussen en hun vrienden in de sloppenwijken draait alles om overleven, wat ertoe leidt dat ze misdaden gaan plegen in de rijke stad. Dit leidt natuurlijk tot gevolgen, en soms tot ernstige gevolgen - iets wat de spanning en het emotionele gewicht van de serie ten goede komt.

De negen afleveringen zijn verdeeld in drie aktes, waarbij respectievelijk de afleveringen 1-3, 4-6 en 7-9 bij elkaar horen en kunnen worden gezien als in totaal drie lange films.

Animatie en stijl

Wat Arcane onderscheidt van veel andere tekenfilms is dat ze een mix hebben gebruikt van CG/3D-animatie voor de personages en klassieke 2D-animatie voor de lichten, achtergronden en effecten. Dit betekent dat de kunstenaars bij Fortiche de lichten en effecten op de animaties zitten te tekenen, waardoor het een unieke stijl krijgt - en een die er absoluut prachtig uitziet.

Een van de raadsleden van Piltover, Mel Medarda, probeert een oorlog tussen de twee steden te voorkomen.

Het betekent ook dat de personages een enorme hoeveelheid detail hebben als je ze van dichtbij ziet, iets wat we niet eens zien in tekenfilms, en de achtergronden zijn net zo gedetailleerd als de achtergronden in klassieke tekenfilms.

In de negen afleveringen van het eerste seizoen maakt de Franse studio Fortiche grote indruk.

Stemmen en muziek

Om de personages tot leven te brengen heeft de studio hoog en laag gezocht naar goede stemacteurs, en ze hebben zeker de juiste gevonden. Hailee Steinfeld en Ella Purnell spelen respectievelijk de hoofdpersonen Violet en Jinx, Kevin Alejandro de uitvinder Jayce, Jason Spisak de schurk Silco, Toks Olagundoye het raadslid Mel Medarda en Remy Hii de omgekochte politieman Marcus.

De stem van de hoofdpersoon Vi wordt gespeeld door Hailee Steinfeld.

Alle stemacteurs voelen echt goed aan, en samen met de muziek gecomponeerd door #naam291740# en #naam291741# vergeet je snel dat je naar een animatieserie zit te kijken.

Beoordeling

Na het bekijken van het eerste seizoen van Arcane ben ik verrassend onder de indruk en kijk ik echt uit naar het vervolg. Dit is een serie zoals ik nog nooit eerder heb gezien en het was een genot om de wereld te verkennen met Zaun en Piltover.

Het enige nadeel dat ik kan bedenken is dat er niet meer afleveringen zijn dan de negen die nu beschikbaar zijn. Maar voor degenen die wat meer willen zien, is er een serie beelden van achter de schermen beschikbaar op YouTube.

Arcane gaat door

De Franse animatiestudio Fortiche heeft bevestigd dat ze werken aan een tweede seizoen van de serie, nieuws dat zeer goed werd ontvangen door fans van zowel het spel als de serie zelf.

Maar omdat het eerste seizoen maar liefst 6 jaar duurde, moeten we misschien nog een paar jaar wachten voordat het op Netflix beschikbaar is, maar je weet wat ze zeggen — wie op iets goeds wacht...

Scoren

Arcane krijgt een 9 van de 10.

Overzicht

Arcane is een ongelooflijk goed gemaakte en aangrijpende serie die snel een van de populairste titels van Netflix is geworden -- en met reden. Dit is een van de beste shows die ik heb gezien, of het nu geanimeerd of "echt" is.


Dit artikel gaat over

Geschreven door
Denis Groeneveld

Opmerkingen

Nog geen reacties.

    Commentaar dit artikel