Recensie: Avatar in IMAX 3D

De Critici heeft Avatar gezien in IMAX 3D - en dat zou jij ook moeten doen.

Binnenkort gaat het vervolg Avatar: The Way of Water in première, en wat is een betere manier om dat te doen dan het origineel terug naar de bioscopen te brengen?

Velen hebben het gemist in 3D

In 2009 ging Avatar in première, wat betekent dat vrijwel iedereen onder de 20 jaar hem niet heeft gezien in het formaat waarin hij gezien moet worden - namelijk in 3D in de bioscoop. De blauwe computergegenereerde personages worden namelijk omgevormd tot wezens die tot leven lijken te komen, wat de ervaring aanzienlijk verbetert.

Actie

Avatar speelt zich 160 jaar in de toekomst af en gaat over mensen die een ongelooflijk kostbaar mineraal hebben gevonden op een maan genaamd Pandora. Om de inboorlingen - bekend als Na'vi - ervan te overtuigen de mensen het mineraal te laten oogsten, hebben ze soortgelijke lichamen ontwikkeld die door hun hersenen kunnen worden bestuurd, en zo leren ze hen kennen. Deze lichamen worden avatars genoemd, en onze hoofdpersoon speelt een gedeeltelijk verlamde ex-soldaat die een van de lichamen bestuurt.

Vroeger soldaat Jake Sully (Sam Worthington) arriveert in Pandora om te leren hoe hij zijn avatar moet besturen.

Vrij snel trekt hoofdpersoon Jake Sully (Worthington) de jungle in en komt in contact met de Omaticaya-clan, in het bijzonder met de dochter van de hoofdman Neytiri (Saldaña). Naarmate de tijd verstrijkt, wordt het echter duidelijk dat het niet zo gemakkelijk is om de Na'vi ervan te overtuigen hun heilige thuis te verlaten voor de hebzucht van de mensen.

Beeld

Avatar was absoluut baanbrekend toen het uitkwam in 2009, en ik moet zeggen dat de effecten, animatie en visuals nu net zo goed werken als 13 jaar geleden. Verder is het nog steeds een van de weinige films die erin slaagt de 3D-effecten levensecht en overtuigend te laten aanvoelen.

De inheemse Neytiri wordt gespeeld door Zoë Saldana. Avatar ziet er nog steeds beter uit dan veel moderne films, ondanks dat het in 2009 uitkwam.

Een gebruikelijke trend bij 3D-films is dat objecten uit het kader steken, maar in deze film wordt het vooral gebruikt om diepte in het beeld te creëren, wat echt werkt. Soms lijkt het alsof je zelf met hen in de jungle zit.

Muziek en geluid

De nu overleden componist James Horner schreef de muziek voor de film, en het is echt een geweldige soundtrack gedurende de hele looptijd van de film. Helaas betekent zijn overlijden ook dat hij niet terugkeert om de muziek voor het vervolg te schrijven - in plaats daarvan zal de Britse componist Simon Franglen achter de muziek staan.

Acteur Stephen Lang is perfect als de aartsschurk Quaritch.

Iets anders dat zeker opvalt in deze film is het echt goede geluidsontwerp, waarbij je wordt omringd door jungles, raketten, vuur, explosies, geesten, watervallen en al het andere dat in Pandora geluid zou kunnen maken - iets dat nog beter wordt gemaakt dankzij de IMAX-weergave.

Beoordeling

Avatar is net zo goed als ik me herinner van toen ik hem 13 jaar geleden in de bioscoop zag, maar één ding is nog beter geworden - nu kunnen we hem in 3D zien in IMAX bioscopen, iets wat niet werd aangeboden toen de film voor het laatst werd vertoond. Ik kan alleen maar zeggen dat ik het een ongelooflijk goede vertoning vond, op één detail na waarover u hieronder meer kunt lezen.

Het avontuur op Pandora brengt ons op hoge bergen, tussen watervallen en vliegende rotsen.

Mijn 11 jarige dochter was bij me om de film te zien, en het eerste wat ze zei toen de film was afgelopen was: "Kunnen we de tweede ook in IMAX zien?!" - dus het was een coole ervaring voor jong en oud. Ik heb beloofd haar in december weer mee te nemen naar IMAX 3D, als het tijd is voor het vervolg.

Eén klacht: soms HFR

Een ding dat me echt stoorde tijdens de IMAX 3D vertoning van Avatar was dat ze nu HFR scènes - dat wil zeggen, waar de film een hogere framerate (High Frame Rate/HFR) heeft zoals een computerspel - hebben gemengd met gewone scènes, wat betekent dat de ene scène HFR had, dan een gewone, dan weer een met HFR heen en weer.

De meeste mensen zullen de HFR-scènes niet opmerken, maar ik, die dat helaas wel doet, stoorde me eraan. Eerlijk gezegd vind ik het er rotzooi uitzien, en ik hoop echt dat de Filmstad ons bezoekers de optie van IMAX 3D en IMAX 3D HFR geeft als het vervolg Avatar: The Way of Water in première gaat.

De goede

  •   Toont niet eerder vertoonde scènes uit Avatar 2
  •   Hetzelfde grote avontuur als voorheen
  •   Ongelooflijk mooi in het IMAX 3D-formaat

De slechte

  •   De nieuwe IMAX versie mengt reguliere sequenties met HFR sequenties

Scoren

Avatar krijgt een 8 van de 10.


Dit artikel gaat over

Geschreven door
Denis Groeneveld

Opmerkingen

Nog geen reacties.

    Commentaar dit artikel