Recensie: Avatar: The Way of Water

Avatar: The Way of Water is in Nederland in première gegaan - maar is het een goede film?

Actie

Mensen keren terug naar Pandora met de missie om mensen te vestigen omdat de Aarde stervende is. Ze moeten echter hun grootste bedreiging van dit moment tegenhouden: de leider van de Na'vi clan rebellie, toruk makto (Jake Sully). Dit brengt een groep avatarsoldaten tot leven - geleid door wijlen generaal Miles Quaritch - wiens missie het is de Sully's te stoppen en de Na'vi te temmen zodat ze de planeet kunnen overnemen.

Miles Quaritch (Stephen Lang) stierf aan het eind van de vorige film, maar is nu herrezen als avatar.

Zullen Jake en Neytiri erin slagen te ontsnappen aan de soldaten die hen en hun kinderen door de jungle achtervolgen? Misschien is er een kans om te ontsnappen naar de watermensen - en dat is waar we naartoe reizen in Avatar: The Way of Water.

Focus op de kinderen

Wat veranderd is, is dat Jake en Neytiri nu een gezin van vier kinderen hebben; Neteyam, Lo'ak, Kiri en Tukterey/Tuk. Het zijn hun levens die we in deze film mogen volgen, en beide hoofdpersonen uit de vorige film nemen in plaats daarvan een stapje terug tot het eindgevecht.

Kiri (Sigourney Weaver) bezoekt regelmatig het lab waar ze een oud avatarlichaam uit de vorige film onderbrengen.

Deze film draait echt om hun familie en hun nieuwe gemeenschappen, zowel op het land als in de zee - en dus is de reikwijdte van Avatar: The Way of Water veel kleiner dan de eerste - verrassend veel kleiner, wat mij betreft. Ik was verbaasd over hoe nauw we alleen deze personages volgen en dat er niets "meer" is dan dat ze opgejaagd worden dat de film drijft.

Scenario en Regie

De film is geschreven en geregisseerd door James Cameron - die naast Titanic, De uitroeier, Aliens, Terminator 2: Judgment Day en True Lies ook Avatar onder zijn riem heeft - en dat blijkt, in voor- en tegenspoed. Hij is misschien wel de beste actieregisseur die we hebben, zowel in het heden als in het verleden, wat vooral blijkt uit de derde en laatste akte van de film, die op zijn zachtst gezegd indrukwekkend is.

Het wemelt van de spectaculaire scènes in Avatar: The Way of Water. Hier zien we Oona Chaplin's personage Varang.

Waar hij echter niet de beste in is, is het schrijven van dialoog die niet overkomt als gewoon actiedialoog. Maar neem het voor wat het is: de film zit vol met clichématige oneliners, en dat is in de loop der tijd een deel van zijn charme geworden - stereotiep en clichématig schrijven voor de amusementswaarde. Het werkt als je er op voorbereid bent, denk ik.

Visueel

Dus naar wat Avatar op de kaart zette; baanbrekende visuele effecten. En je kunt zien dat Cameron en de bende van Weta geleerd hebben hoe ze geloofwaardig water moeten maken, want dit ziet er fotorealistisch uit. In Avatar: The Way of Water zijn er veel scènes waarvan ik niet zou denken dat ze geanimeerd waren als ik het niet wist - en er zijn heel weinig scènes waarin mensen voorkomen.

De Metkayina zijn groener van huidskleur en hebben vinnen op beide armen en staarten.

Je kunt niet anders dan de technische prestatie van deze film bewonderen, en voor iedereen die van spektakel houdt, is er niets dat er op dit moment beter uitziet - en waarschijnlijk de komende jaren niet. Misschien tot het vervolg in 2024?

Beoordeling

Na een wat schokkerig begin, krijgen zowel de personages als het verhaal echt grip, en tegen het einde van de film moet ik toegeven dat ik een paar tranen heb gelaten - en het is jaren geleden dat ik bij een film heb gehuild. De slotakte van de film is zoals ik nog nooit heb gezien en mengt op frisse wijze ideeën die we herkennen uit zowel Titanic, De uitroeier als Aliens.

De Mexicaanse regisseur Guillermo del Toro zei onlangs dat niemand deze film had kunnen regisseren behalve James Cameron, en daar ben ik het mee eens. Dit is op een ander niveau.

Ronal (Kate Winslet) is de genezeres van de Metkayina clan.

Zolang je erop voorbereid bent dat dit avontuur kleiner is dan het vorige - en dat het grotendeels draait om het verkennen en leren kennen van de Na'vi en de dieren van de zee - zul je er echt van genieten. Het is ook duidelijk dat de film dient als brug naar de derde film, die in december 2024 in première gaat.

**Avatar: The Way of Water heeft vandaag, 14 december 2022, zijn Nederlandse bioscooprelease.

De goede

  •   Groot avontuur
  •   Emotioneler dan de eerste film

Scoren

Avatar: The Way of Water krijgt een 9 van de 10.

Overzicht

De nieuwe Avatar-film The Way of Water maakt zowel technisch als emotioneel indruk, terwijl het avontuur zelf in veel mindere mate aanwezig is dan in de eerste film. De laatste akte van de film tilt het concept van actie echter naar een nieuw niveau.


Dit artikel gaat over

Geschreven door
Denis Groeneveld

Opmerkingen

Nog geen reacties.

    Commentaar dit artikel