Recensie: Dune

Zo goed is de nieuwe film van Denis Villeneuve — we hebben Dune gezien.

Dit is de eerste film van de twee geplande films in de nieuwe verfilming van het hitboek Dune van Frank Herbert..

Overzicht

Het jaar is 10191 en het duurste goed in het universum is het kruid — in het Engels spice — dat ruimtereizen met de snelheid van het licht mogelijk maakt en de mens ook grote gezondheidsvoordelen biedt. Het kruid is alleen beschikbaar op de woestijnplaneet Arrakis, en het volk van Atreides heeft van de keizer van het keizerrijk de opdracht gekregen de oogst over te nemen en de planeet veilig te houden.

Behalve dat andere volkeren het kruid willen — en bereid zijn te doden om het te krijgen – zijn er ook andere bedreigingen op de planeet; tenzij er dodelijk weer dreigt, is er altijd de reusachtige zandslangen om voor uit te kijken, die alles op hun pad verslinden.

Acteurs

Wat Dune echt onderscheidt van de rest is de onvoorstelbare hoeveelheid geweldige acteurs die in de film spelen — of wat dacht je van Timothée Chalamet, Rebecca Ferguson, Stellan Skarsgård, Jason Momoa, Zendaya, Javier Bardem, Josh Brolin, Oscar Isaac och Dave Bautista om er maar een paar te noemen?

Alle acteurs passen ook als gegoten in hun rol en creëren samen een universum dat eigenlijk al vanaf de eerste scène overtuigend is - en de Zweedse acteurs Rebecca Ferguson en Stellan Skarsgård springen eruit in hun rollen als respectievelijk Lady Jessica en de kwaadaardige Baron Vladimir Harkonnen.

Muziek en geluid

Toen Denis Villeneuve maakte Blade Runner 2049 gaf hij componist Hans Zimmer de opdracht de muziek te schrijven, en in Dune keert hij terug met een verzameling liedjes die zeker bijdragen aan het gevoel dat we ons op een heel bijzondere plek in het universum bevinden.

Veel van de muziek doet denken aan hun eerdere samenwerkingen, ten goede of ten kwade; ik had graag gezien dat Dune geheel eigen muziek had. Maar het is indrukwekkend intens als het moet, en zo sfeervol dat je vergeet dat je in de bioscoop zit.

Naast de muziek is het geluidsontwerp in deze film uitstekend en maakt het de ervaring nog beter; er zijn intense effecten zoals explosies, raketten en helikopters die nooit schreeuwerig of te luid klinken — ondanks het feit dat ik de film in IMAX zag.

Script en regie

Het scenario voor Dune, gebaseerd op het gelijknamige boek van Frank Herbert en het eerste van twee delen, werd geschreven door regisseur Denis Villeneuve met Eric Roth (Forrest Gump) en Jon Spaihts (Prometheus).

Natuurlijk is de grootste uitdaging bij het omzetten van een boek in een film om trouw te blijven aan het bronmateriaal, zodat de oorspronkelijke fans tevreden blijven, terwijl het niet verwarrend wordt voor nieuwe kijkers – en dat is precies waar ze in slagen; ondanks dat Dune een ingewikkeld verhaal is met veel verschillende rassen ("huizen") en een onderliggend politiek spel, is het nooit moeilijk om bij te houden wat er in de film gebeurt.

De Canadese regisseur Denis Villeneuve — over wiens ongelooflijk indrukwekkende carrière ik al eerder heb geschreven - bewijst eens te meer dat hij een naam is om rekening mee te houden voor de allergrootste projecten in Hollywood. Hoe hij hier terecht is gekomen of hoe hij zo goed is geworden in wat hij doet weet ik niet, maar bij Dune zie ik niet in dat iemand anders het beter had kunnen doen.

Beoordeling

Dune is een groots avontuur dat echt indruk maakt in hoe meeslepend het aanvoelt; het is intens en spannend terwijl de actie eigenlijk makkelijk te volgen is — ook al heb ik het boek zelf niet gelezen.

Het is lang geleden dat ik zo'n goede film in de bioscoop heb gezien, en ook de eerste film die ik op IMAX heb gezien zonder overdreven luide audio; een echt goede beoordeling waar veel andere films hebben gefaald.

Omdat we het tweede deel nog niet hebben gekregen, zal het genoegen moeten nemen met een acht, maar als de tweede film klaar is, kan de waardering zeker omhoog; nu hebben we nog niet het hele verhaal.

Scoren

Dune krijgt een 8 van de 10.


Dit artikel gaat over

Geschreven door
Denis Groeneveld

Opmerkingen

Nog geen reacties.

    Commentaar dit artikel