Recensie: Oppenheimer

Oppenheimer maakt indruk zoals maar weinig films dat ooit hebben gedaan.

Een van de belangrijkste gebeurtenissen in de geschiedenis van de mensheid was de creatie van de eerste atoombom - een race tussen de VS, Hitler's Duitsland en Rusland - maar wie was de man achter het Amerikaanse Manhattan Project, genaamd Robert J. Oppenheimer?

Verhaal

In de film volgen we het leven van Oppenheimer, eerst als student aan Harvard University en daarna als theoretisch natuurkundige die door Europa reist om andere onderzoekers en docenten op het gebied van theoretische natuurkunde te ontmoeten. Uiteindelijk wordt hem gevraagd om het Manhattan Project te leiden, zodat de VS Duitsland en Rusland voor kan zijn in de race om de eerste atoombom ter wereld te creëren.

 Cillian Murphy

Florence Pugh als Jean Tatlock en Cillian Murphy als Robert J. Oppenheimer.

Het blijkt echter zowel mentaal als fysiek veeleisend te zijn om verantwoordelijk te zijn voor het creëren van het eerste massavernietigingswapen ter wereld, en Oppenheimer hield zich niet in met zijn meningen of politieke betrokkenheid - hij vocht om wereldwijde vernietiging te voorkomen als gevolg van nucleaire oorlogsvoering.

Cast

Oppenheimer heeft de langste castlijst die ik ooit heb gezien - naast Cillian Murphy in de hoofdrol als Robert J. Oppenheimer zien we Gary Oldman, Matt Damon, Emily Blunt, Florence Pugh, Gustaf Skarsgård, Jason Clarke, Josh Hartnett, Casey Affleck, Kenneth Branagh, Rami Malek, Olivia Thirlby, Alden Ehrenreich, en Robert Downey Jr. in bijrollen.

Jack Quaid en Gustaf Skarsgård in Oppenheimer.

De film beweegt zich in een snel tempo en de rollen kunnen zo klein zijn als één regel tekst, maar alle acteurs passen perfect in hun rollen. Vooral Cillian Murphy, Robert Downey Jr., en Kenneth Branagh maken indruk - werkelijk uitstekende prestaties.

Scenario en regie

Wat deze film uniek maakt, is de manier waarop Christopher Nolan zijn films maakt - hij verweeft verschillende tijdlijnen, gebeurtenissen en personages op een indrukwekkende manier. Een biografie als deze kan gemakkelijk saai worden, vooral als het gaat om theoretische kwantumfysica, maar Oppenheimer wordt nooit saai; integendeel, het is een van de spannendste films die ik in lange tijd heb gezien.

Tom Conti Einstein Oppenheimer

Tom Conti als Albert Einstein in Oppenheimer.

Het is een gruwelijk verhaal om te vertellen, zowel op persoonlijk niveau van Oppenheimer als wat betreft de ontwikkeling van de atoombom en de eerste keren dat ze werden gebruikt, en het is angstaanjagend gedaan. De boodschap is duidelijk; nucleaire wapens kunnen de hele mensheid vernietigen.

Muziek

De Zweedse componist en muziekproducent Ludwig Göransson keert terug na hun eerste samenwerking in Nolan's vorige film, Tenet, en ik moet zeggen dat het een adembenemende soundtrack is bij krachtige beelden van explosies en atomen.

Recensie

Met Oppenheimer verlegt Christopher Nolan de lat voor zowel biografische films als dramafilms in het algemeen. Het is een filmadaptatie die voornamelijk bestaat uit ondervragingen en getuigenissen. Toch is het nog steeds spannend om naar te kijken - juist omdat het op een manier gemonteerd is die je altijd doet afvragen wat er daarna zal komen.

Benny Safdie als Edward Teller in Oppenheimer.

Er is veel om te bevatten, veel namen om te onthouden en veel politiek manoeuvreren om te begrijpen, en hoewel het soms moeilijk kan zijn om bij te blijven, komt het allemaal indrukwekkend samen aan het einde van de film. Christopher Nolan maakt films zoals maar weinig andere regisseurs dat nu doen - misschien kan niemand hem uitdagen als het gaat om films die zowel intellectueel als spannend zijn tegelijkertijd.

Bioscooprelease

Oppenheimer gaat vandaag in première in de bioscopen in Nederland, op 21 juli 2023.

Scoren

Oppenheimer krijgt een 9 van de 10.

Overzicht

Oppenheimer is soms een magisch angstaanjagende ervaring, met als enige echte nadeel de drie uur lange speelduur. Er zijn maar heel weinig regisseurs - zo niet geen - die films zo interessant kunnen maken als Christopher Nolan op dit moment.


Dit artikel gaat over

Geschreven door
Hannah Steen

Opmerkingen

Nog geen reacties.

    Commentaar dit artikel