Recensie: The Creator

We hebben The Creator gezien, waarin mensen vechten tegen intelligente robots.

De regisseur van Star Wars: Rogue One, de Britse Gareth Edwards, is terug met een heel eigen sciencefiction-avontuur - hier is onze recensie van The Creator.

Verhaal

The Creator gaat over de mensheid die in oorlog is met intelligente robots nadat Los Angeles is aangevallen met een atoombom. Het enige gebied waar de robots nog worden toegestaan in de samenleving is Azië, waar het Amerikaanse leger nu op zoek is naar het nieuwe superwapen van de robots - dat een kleine robotkind blijkt te zijn.

The Creator

Er zijn veel explosies in The Creator.

Hoofdpersoon Joshua gaat tegen zijn orders in en besluit het kind te redden, in de hoop dat haar kennis hem naar zijn verloren vrouw kan leiden. Maar de klok tikt, want het Amerikaanse leger schuwt geen middelen om de robots definitief van de aarde uit te roeien.

Cast

In de hoofdrollen van de film zien we Madeleine Yuna Voyles als het AI-kind Alphie en John David Washington als haar beschermer Joshua. In bijrollen zien we Gemma Chan als Joshuas vrouw Maya, Ken Watanabe als haar vader Harun en Allison Janney als kolonel Howell, die hen opjaagt.

Gemma Chan

Gemma Chan in The Creator.

Het kleine meisje Madeleine Yuna Voyles blijkt een indrukwekkend goede kindactrice te zijn, en de bijrollen zijn ook prima, hoewel de dialogen soms geforceerd zijn. We hebben echter een probleem met John David Washington, en dat is dat hij niet goed genoeg is als acteur om een hoofdrol op deze manier op zich te nemen - hij voldoet gewoon niet en zijn rol voelt niet natuurlijk aan.

Cinematografie

De film speelt zich grotendeels af in Azië en we zien veel mooie landschappen en coole scènes. De cinematograaf Oren Soffer maakt zijn eerste grote film wanneer hij The Creator filmt, en het ziet er zeker uit als een echte blockbuster. Veel scènes zijn gefilmd bij zonsondergang, 's nachts of bij zonsopgang - ze maken echt gebruik van de prachtige uitzichten in Thailand.

Iets wat de gemiddelde persoon misschien niet echt interesseert, is dat de film volledig is opgenomen met een consumentencamera van Sony, een Sony FX3, en dus niet met een professionele filmcamera. Best gaaf, maar het levert de film geen extra punten op.

Muziek

De Duitse componist Hans Zimmer is een van 's werelds bekendste filmcomponisten met talloze klassieke muziekstukken op zijn naam, maar in deze film lijkt hij voornamelijk op de spaarstand te staan. Hoewel er mooie momenten in de muziek van de film zitten, is het meestal vrij stil en ingetogen. Niet echt het soort filmmuziek dat je verwacht als je de naam op het affiche ziet staan.

Beoordeling

The Creator is een unieke film omdat hij niet behoort tot geen enkele franchise en ook niet is gebaseerd op ander materiaal of een serie. Dat maakt het verfrissend en iets dat je alleen al om die reden zou moeten waarderen. Bovendien is het een low-budgetfilm die er veel duurder uitziet dan hij is, wat op zichzelf al een prestatie is.

Robotsoldaat in The Creator

Een robotsoldaat in The Creator.

Helaas voelt het tegelijkertijd als een onderontwikkeld concept, waarin dieper had moeten worden gegraven in de oorlog tussen mensen en AI; er zou meer diepgang moeten zijn, maar die is er niet. Uiteindelijk voelt de film vooral als een spektakel met te veel oorlogsscènes, waardoor het eerlijk gezegd tegen het einde saai begint te worden.

De goede

  •   Een uniek concept met interessante ideeën

De slechte

  •   De film gaat niet diep in op de vragen die hij stelt over bewustzijn en AI

Scoren

The Creator krijgt een 6 van de 10.

Overzicht

The Creator is een frisse wind in Hollywood, maar ondanks zijn interessante concept brengt het niet veel nieuws. Hij is goed gemaakt, mooi gefilmd en af en toe ontroerend, maar het is niet genoeg om het helemaal waar te maken.


Dit artikel gaat over

Geschreven door
Hannah Steen

Opmerkingen

Nog geen reacties.

    Commentaar dit artikel